Teknik Bilgiler
Yangın algılama sistem bakım ve sorumluluklar nelerdir? Devamı ...
Bir sistemin devreye alma işleminden sonra sağlıklı çalışmasını, kararlı ve aralıksız olarak sürdürebilmesi için yapılan önleyici ve düzeltici faaliyetlere “Bakım” denmektedir. Yangın algılama sistemleri yaşayan bir sistem olması hasabiyle bakım gereksinimine ihtiyaç duymaktadır. Ülkemizde bu konu ile ilgili olarak yürürlükte olan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik
ve EN-54 normları gereği bakım hizmeti zorunlu dur. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik
Yangın algılama sistem yönetmelik ve bağlı olduğumuz normlar nelerdir? Devamı ...
Yangın algılama sistemleri planlama, tasarım, kurulum, devreye alma, kullanım ve bakım belirli kurallar ve standartlar dahilinde yapılmak zorundadır. Prensip olarak ta bu standartlar sistemin çalıştırıldığı ülkenin kurallarına uygun olmalıdır.
Yangın nedir, nasıl tespit edilir Devamı ...
Yanıcı maddelerin, yakıcı madde (oksijen) ile uygun koşullardaki tutuşma ısısı seviyesinde birleşmesine yangın denir.
Yangın esnasında Isı , Duman, Gaz (CO-CO2-NH3) ve Alev(UV-IR) ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan bu veriler kullanılarak imal edilmiş olan cihazlar ile yangının erken tespiti sağlanmaktadır.
Termografi ve Kızılötesi Işık Devamı ...
Normalde insan gözünün görme aralığı, elektromanyetik spektrumun çok küçük bir kısmı ile sınırlıdır. Termal enerjinin görünür ışıktan çok daha uzun bir dalga boyu vardır. Uzun zamandır, aslında, insan gözü kızılötesi-,infrared göremiyor tıpkı radyo dalgalarını göremediğimiz gibi.
Termal görüntüleme ile, algıladığımız spektrumun bölümü çarpıcı biçimde genişletilir ve bize "görmemize" ve bir nesneden yayılan termal enerjiyi “ölçmemize” yardımcı olur. Görünür ışığın aksine, kızıl ötesi dünyada mutlak sıfırın üzerindeki bir sıcaklığa sahip her şey ısı yayar. Buz küpleri gibi çok soğuk nesneler bile kızılötesi yayar. Görünür ışık, termal dünyayı etkilemez, bu nedenle çok aydınlık ve tamamen karanlık ortamlarda eşit derecede iyi görebilirsiniz.
Termal Kamera Nedir? Devamı ...
Termal kameralar , ışık yerine ısıyı “gören” kamera denir. Bazen “ FLIR ” kameralar olarak adlandırılırlar , görünen özellikleri yerine sıcaklıklarını kullanarak nesneleri gösteren bir görüntü üretirler.
Peki termal görüntüleme ısıyı nasıl görüyor? Mutlak sıfırdan (-273 ° C / -459 ° F) daha sıcak olan tüm nesneler, MWIR ve LWIR dalga boylarında (3 µm - 14 µm ) nesnenin sıcaklığına orantılı bir miktarda kızılötesi radyasyon yayar . Termal görüntüleme, bu radyasyonu odaklar ve algılar, ardından sıcaklığın daha soğuk ve daha koyu tonlarını kullanarak, sıcak ve soğuk sıcaklıkları temsil etmek için sıcaklık değişimlerini gri tonlamalı bir görüntüye çevirir ve bu da sahnenin ısı profilini görsel olarak gösterir. Birçok termal görüntüleyici, görüntüdeki sıcaklıkları karşılaştırmayı kolaylaştırmak amacıyla, örneğin daha sıcak nesneleri sarı ve daha soğuk nesneleri mavi olarak gösteren bu görüntülere renk profilleri de uygulayabilir.
Termal kameralar ve Kızılötesi (IR) kameralar arasındaki farklar Devamı ...
Termal kameralarla IR kameralar arasındaki karışıklığın iyi bir nedeni var. Termal kameralar kızılötesi tayftan yayılan radyasyon kullanır. Bu anlamda 'teknik' IR kameralarıdır. Ancak, bahsettiğimiz aralık, çoğu IR kameranın çalıştığı tayf alanın en uzak ucu - yani kızılötesi yakındaki 'frekans aralığının çok ötesinde.
IR aralığı aslında spektrumdaki görünür ışığa çok daha yakındır. Kaba bir kılavuz olarak, görünür ışık (insan gözünün kolayca görebildiği) yaklaşık 450nm ila 750nm arasındadır ve yakın kızılötesi yaklaşık ( IR kamera tayfı) 700nm'de başlayıp yaklaşık 1000nm'ye çıkar. Buna karşılık, termal kameralar 14.000 nm'ye kadar dalga boylarında çalışır.
RJ45 Konnektör Hakkında Bilmediklerimiz Devamı ...
Genel olarak, kablolar uzunlukları boyunca bilgi iletebilir. Gitmesi gereken bilgileri almak için, RJ45 konektörüne doğru bağlantıları yapmanız gerekir. Kablo bağlantınızın fişe takılması gereken bir konektöre son verilmesi gerekir. RJ45, özellikle Ethernet ağ iletişimi için kullanılan ağ kabloları için standart bir fiziksel konektördür. Ve “45” arayüz standardı sayısıdır. Son zamanlarda RJ45 konektörleri yaygın olarak Ethernet kabloları ve ağları ile görülüyor. RJ45 konektörlü Ethernet kabloları da RJ45 kabloları olarak adlandırılır. Modern Ethernet kabloları, kablonun her bir ucunda küçük bir plastik fişe sahiptir. Fiş Ethernet cihazlarının RJ45 jaklarına yerleştirilmiştir. RJ45 arayüzüyle ilgili hiç kafa karışıklığınız oldu mu? Bugün bunu keşfedeceğiz.
Fiber Optik Konnektör Türleri Nelerdir? Devamı ...
Fiber optik kablo konnektörleri olarak da adlandırılan fiber konektörler genellikle bir bağlantı özelliğinin gerekli olduğu durumlar için kullanılır. Fiber optik kablo konnektörleri birçok konfigürasyonda kullanılır ve fiber optik kablo kurulumunu ve bakımını büyük ölçüde basitleştirir. Bir dizi fiber optik konektör tipi geliştirilmiştir ve endüstri standardı haline gelmek için zaman testine dayanmıştır. Kaç fiber konektör tipini biliyorsunuz veya kullanıyorsunuz? Single modlu fiber konnektör ve multimodlu fiber konektör arasındaki farklar nelerdir? Aşağıdaki bölümlerde ayrıntıları okuyacaksınız.
Fiber Optik Patch Kablo nedir? Ve nasıl seçmeliyiz Devamı ...
Fiber patch cord, telekomünikasyon ve veri iletişimini kapsayan uygulamalarda çokça kabul görmektedir. Yüksek hızlara ihtiyaç olan ağlar çoğaldıkça fiber optik patch kablo kullanımı da artmaktadır. Piyasadaki çeşitli fiber patch cord tiplerine bakarken, nasıl seçim yapabiliriz? Fiber optik patch kablosunun bazı temel özelliklerine bakalım.
Fiber Optik Pigtail Nedir ve Nasıl Eklenir Devamı ...
Fiber optik kablo kurulumunda, kabloların sisteme nasıl bağlandığı, ağın başarısı için çok önemlidir. Düzgün yapılırsa, optik sinyaller düşük zayıflama ve az geri dönüş kaybı ile bağlantıdan geçer. Fiber optik pigtail, single modlu uygulamaların % 99'unda kullanılmaktadır. Bu yazı pigtail adaptör tipleri, fiber pigtail sınıflandırmaları ve fiber pigtail ekleme yöntemleri dahil olmak üzere fiber optik pigtail hakkında temel bilgileri içermektedir.
OTDR Çalışma Prensibi ve Özellikleri Devamı ...
Optik Zaman Alanı Reflectometresi (OTDR), fiber kabloların uzunluğunu değerlendirmek, iletim ve bağlantı zayıflamalarını ölçmek ve fiber bağlantıların arıza yerini tespit etmek için uygulanabilen fiber optik kabloların bütünlüğünü test etmek için kullanılan önemli bir araçtır. . Bu fonksiyonlara dayanarak, optik kablo bakımı ve uygulamaları için yaygın olarak kullanılır. Ayrıca, OTDR'ler, kabloların ek ve sonlandırma yerlerinin kalitesini test etmede en etkili çözümdür.
Fiber Optik Kablo Dış Kılıfı Özellikleri Devamı ...
Fiber optik kablo dılş kılıf kaplaması fiber elmanını ortam şartlarına göre güçlendirir. Çıplak fiber kolayca kırıldığı için, kablo içindeki koruyucu ve iletkenlere koruma sağlamak için fiber optik kablo kılıfı gereklidir. Kablo kılıfı, bir fiber kablo için ilk nem, mekanik, alev ve kimyasal savunma hattıdır.
Yanlışlıkla Kesilmiş Fiber Optik Kablo Nasıl Onarılır? Devamı ...
Fiber optik kablo yanlışlıkla hasar görebilir, kesilebilir veya koparılabilir. Fiber Optik Teknisyenler Derneğine göre, optik fiber arızasının ana nedenlerinden biri “kepçe kazıları” olup, bu sırada optik fiber kablo kazı yaparken kesilir veya zarar görür. Eğer fiber kablo fazla payı varsa fiber optik kabloyu geri çekmeden onarabilirsiniz. Kırık fiber optik kabloyu onarmanız için önerilen birkaç araç ve adım.
İhtiyacınız Olabilecek Fiber Optik Kablo Tamir Takımları
Çelik Zırhlı Fiber Optik Kablo Nedir, Nerelerde Kullanılır? Devamı ...
Fiber Optik Kablonuzu dış ortam koşulları altında korumakta zorlanıyor musunuz? Çelik Zırhlı fiber kablo ”dış kılıfın içinde yer alan metal zırh sayesinde” fiber ağlar içinde esneklik ve işlevsellikten ödün vermeden ekstra koruma sağlar. Bu nedenle, zırhlı fiber optik kablo kemirgen, nem ve hasara neden olabilecek diğer sorunlar ile karşılaşıldığında daha sağlam ve güvenilirdir. Çelik zırhlı fiber kablo, kampüs ve bina omurgaları, veri merkezleri ve endüstriyel uygulamalar için mükemmel bir uyum sağlar.
OM5 Multi Mode Fiber Kablo Hakkında Bilmediklerimiz Devamı ...
Veri merkezlerinin yoğunluğu son yıllarda daha büyük boyutlara ulaştığında, büyük bant genişliği ve daha yüksek hız talebi de artıyor. Son zamanlarda OM5, yüksek hızlı veri merkezi uygulamaları için yeni bir multi modlu fiber (MMF) türü olarak onaylandı. Özellikleri hakkında çeşitli tartışmalar çok dikkat çekiyor. Bu yazımızda OM5 fiber optik kablo hakkında net bir görüş elde etmenize yardımcı olacak bazı sık sorulan gösterilecektir.
Single Mod ve Multi mode Fiber kablo arasındaki farklar Devamı ...
Daha yüksek bant genişliği ve daha hızlı bağlantılarına yönelik artan talep, fiber optik kablo montajları pazarının son birkaç yılda, özellikle single modlu fiber (SMF) ve multi modlu fiber kablo (MMF) büyümesini önemli ölçüde artırmıştır. Bununla birlikte, bu iki tip optik kablo, farklı uygulamalarda yaygın olarak kullanılsa da, single mode ve multi mode kablo arasındaki fark hala kafa karıştırıcıdır. Bu nedenle, aşağıdaki yazımız, single mod ve multi modlu fiber arasında derinlemesine bir karşılaştırma yapmak için temel yapı, iletim mesafeleri, maliyet ve fiber rengine odaklanacaktır.
Rack Kabinimizi Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz Devamı ...
İhtiyacınıza göre rack kabin şeçmede sıkıntı mı yaşıyorsunuz? Dikili tip rack kabine mi yoksa duvara monte rack kabine mi ihtiyacınız var. Derinlikler ve yükseklikler hakkında endişeli misiniz? Ya da sadece hangi kapı tipinin sizin için en uygun olduğunu bilmiyor musunuz? Endişelenmeyin, rack kabin basit bir ürün gibi görünesede merak ettiğiniz bazı noktalar mı var? Bu yazımızla rack kabin parametreleri hakkında size rehberlik edecek ve rack kabinleri neden bazen server tip rack kabin veya network tipi rack kabin veya duvar tipi rack kabin seçmeniz gerektiğiniz anlatacağız.
960H Nedir? Devamı ...
1- Daha yüksek çözünürlük = Daha fazla detay
Normal D1 görüntüye göre 960H sensörler %34 daha fazla görüntü alanına sahiptir. Bu sayede daha fazla detay görüntülenebilir.
2- Geniş ekrana uygundur. Cisimlerin doğru olarak görüntülenmesini sağlar.
Günümüzde artık 4:3 formatta monitör bulmak oldukça güçtür. Üretilen monitörlerin büyük bir kısmı geniş ekran teknolojisine uygun olarak üretilmektedir. 960H geniş ekran monitörlere uygun görüntü üretir ve bu nedenle stretching (görüntünün yatay olarak genişletilmesi) olmadan görüntüler doğal hali ile izlenebilir.
IPTV Devamı ...
IPTV ilk olarak 1995’te çıktı. IPTV (İnternet Protokolü Televizyon), programların, filmlerin canlı yada istendiği zaman, geniş bantlı bir bağlantı üzerinden (DSL), IP protokolü kulanılarak evdeki salonumuza kadar gelerek izlenebilmesi amaçlanmış.
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik Devamı ...
Bu yazımız Bakanlar Kurulunun 27.11.2007 gün ve 2007/12937 sayılı kararı ile resmi gazetenin 19.12.2007 gün ve 26735 sayılı sayısında yayınlanan “Binaların yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’’ ve Bakanlar Kurulunun 10.08.2009 gün ve 2009/15316 sayılı kararı ile resmi gazetenin 9.09.2009 gün ve 27344 sayılı sayısında yayınlanan “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hükümleri... içermektedir.
Yangın nedir? ve yangının yayılma hızları Devamı ...
Yangın nedir?
“Yanma olayının, zaman veya mekân açısından kontrolsüz bir biçimde yayılması”
Yangının yayılma hızı
Yangın ilk beş dakikada geometrik bir hızla gelişir.Başlangıcında bir bardak su ile söndürülebilecek bir katı madde yangını, ikinci dakikada bir kova su ile,üçüncü dakikada ise bir fıçı su ile ancak söndürülebilir. Yanıcı sıvılarda bu hız çok daha yüksek, yanıcı gazlarda ise ışık hızına yakındır.
TS CEN/TS 54-14 için Kılavuz Bilgiler Devamı ...
Yangın algılama ve yangın alarm sistemlerini kapsayan kılavuzlar Avrupa’da birçok farklı kuruluş tarafından yayınlanmaktadır. Bu standardın amacı bu farklı dokümanları bir araya getirerek Avrupa genelinde yangın algılama ve yangın alarm sistemlerinin planlama, tasarım, montaj, hizmete alma, kullanım ve bakımı için makul bir teknik şartname oluşturacak birleştirilmiş bir kılavuz setini meydana getirmektir. Bu kılavuzun mevcut dokümanları hükümsüz kılması amaçlanmamıştır. Bu kılavuzun uzun (ancak henüz belirli olmayan) bir süre diğer dokümanlarla birlikte mevcut olması beklenmektedir. Ancak, ortak bir kılavuz setinin mevcut olmasının Avrupa çapında yangın algılama ve yangın alarm sistemlerindeki uygulama vestandardların zaman içinde uyumlaştırılmasına yardımcı olması ümit edilmektedir.
OPGW nedir? Devamı ...
OPTICAL GROUND WIRE (OPGW) OPTİK KORUMA TELİ
OPGW is yüksek gerilim hatlarında kullanılan bir fiber optik kablo türüdür. Rüzgar,buz yükü,çekme kuvvetlerine karşı yüksek dayanıma sahiptir.
LED ve Lazer Işık Kaynağı Arasındaki Fark Devamı ...
Fiber optik sistemin geniş uygulama alanı olarak optik ışık kaynağı, daha fazla önemli bir rol oynar. Bir vericiden, bir optik fiberden ve bir alıcıdan oluşan temel bir fiber optik sistemi biliyoruz. Vericinin önemli bir bileşeni olan fiber optik ışık kaynağı, iletilecek sinyallere uygun olarak uygun bir tahrik devresi tarafından modüle edilir. Kablo tesisindeki fiber optik kaybını ölçmek için fiber optik ağ testi yapmak için optik ışık kaynağı da gereklidir. Işık kaynağı LED, halojen ve lazer gibi çeşitli tiplerde sunulmaktadır. Bunlar arasında LED ve Lazer ışık kaynağı iki tür yarı iletken ışık kaynağıdır. Aşağıdaki yazımız fiber optik sistemlerdeki lazer ve Led ışık kaynağı arasındaki bazı farklılıklar hakkındadır.
Single Mode Fiber Kablo Hakkında Ne biliyoruz Devamı ...
Fiber optik kablo, single mod fiber ve multi mod fiber optik kablo olarak kategorize edilir. Her ikisi de veri iletmek için bir çeşit ya da çok çeşit cam fiber kullanırlar. Bunlar arasında, single mod fiber optik kablo, bant genişliği açısından avantajlara sahip olduğu ve daha uzun mesafeler ulaşabileceği için en iyi gelecek özelliklerini sunabilir. Ancak, single mod fiber hakkında ne kadar biliyorsunuz?
Multimod Fiber Türleri: OM1 vs OM2 vs OM3 vs OM4 vs OM5 Devamı ...
Multimod fiber, LAN kuruluş ve veri merkezi uygulamaları için gereken mesafelerde 10 Gbit / sn hıza ulaşmak için ortak bir seçimdir. Yüksek hızlı ağ kurulumları için çeşitli türde multimod fiber türleri vardır ve bunların her biri farklı erişim ve veri hızı kapasitesine sahiptir. Birçok seçenekle, en uygun multimod fiberi seçmek zor olabilir. OM1 vs OM2 vs OM3 vs OM4 vs OM5, hangisini seçmeliyiz?
Fiber optik kablolar ışığı nasıl iletir Devamı ...
Fiber optik iletişimde elektromanyetik dalgalar kullanılır, kullanılan dalga boyu aralığı 850 nm ila 1650 nm aralığıdır. Elektromanyetik dalgalar toplam iç yansıma ilkesi ile yayılır. Sinyaller ışık formunda iletilir.
Fiber Optik Kablonun Avantaj ve Dezavantajları Devamı ...
Fiber Optik, hem telekomünikasyonda hem de veri iletişiminde benzersiz avantajları nedeniyle kullanımı çoğalmaktadır: daha az zayıflama ile daha yüksek hız, daha az elektromanyetik girişim (EMI), daha küçük boyutlu ve daha büyük bilgi taşıma kapasitesi. Öte yandan, sınırsız bant genişliği ihtiyaçları da optik fiber taleplerinde önemli bir artış sağlıyor. Bu yazımızda fiber optik kablo türlerini gözden geçirelim ve fiberin avantajlarını ve dezavantajlarını araştırıp ,fiber optik kablo seçimiyle ilgili ipuçları sunalım.
Fiber optik kablo nedir? Devamı ...
Fiber optik kablo, ortasında bir kaç kat koruyucu madde ile sarılmış cam olan kablodur. Elektronik sinyaller yerine elektriksel parazitlerin oluşmasını engelleyen ışık iletir. Işık iletimi, büyük miktarda elektrik parazitleri olan ortamlar için idealdir. Elektrik parazitlerinden etkilenmemesi, aydınlatma ve neme karşı dayanıklılığı özellikle çevre şartlarının ağır olduğu ortamlarda yerel alan ağı kurulumlarında sıklıkla kullanılmasını sağlamıştır.
Fiber optik kablo çeşitleri Devamı ...
Optik kablonun tipini etkileyen diğer bir faktör de kablo çekilecek merkezler arasındaki "mesafe" ve "iletim hızı"dır. Fiber kablolar "multimode" ve "singlemode" olmak üzere iki farklı özellikte üretilmektedirler. Multimode Fiber kablolar aynı anda birden fazla iletişim yapma avantajına sahiptirler. Ama multimode fiberler bu avantajına karsın fazla uzak mesafelerde kullanılamazlar. Bu, multimode kabloların dezavantajıdır. Dolaysıyla Eğer kablo çekilecek merkezlerin arası belirli bir mesafeden fazla ise singlemode kablolar kullanmak zorundayız.