Rack Kabinimizi Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz

İhtiyacınıza göre rack kabinet şeçmede sıkıntı mı yaşıyorsunuz? Dikili tip rack kabinet mi yoksa duvara  monte rack kabinet  mi ihtiyacınız var. Derinlikler  ve yükseklikler hakkında endişeli misiniz? Ya da sadece hangi kapı tipinin sizin için en uygun olduğunu bilmiyor musunuz? Endişelenmeyin, rack kabin basit bir ürün gibi görünesede merak ettiğiniz bazı noktalar mı var? Bu yazımızla rack kabin parametreleri hakkında size rehberlik edecek ve rack kabinleri neden bazen server tip rack kabin veya network tipi rack kabin veya duvar tipi rack kabin seçmeniz gerektiğiniz anlatacağız.

Rack Kabinet Nedir?

Rack kabin, bilişim sistemlerinde kullandığımız cihazların monte edilmesi için gerekli bir sistemdir. Standartlaştırılmıştır ve bu sayede, verilen cihazın raf boyutunda şasisini bildiğinizden, örneğin kabine sığacağından emin olabilirsiniz.

Rack Kabinlerde Kullanılan Boyut Parametreleri

Inç cinsinden montaj genişliği, bu parametre en yaygın olarak 19 ” dir. Özellikle küçük tesisler için hedeflenen bazı cihazlar 10 ” genişlik kullanabilir ve çok nadir de olsa 21” genişliğinde de kullanılabilir.

rack kabin

U birimlerindeki yükseklik Standartlaştırma amacıyla, her kabinede kullanılabilen U ünitelerinde raf kabinlerinde montaj yüksekliği verilmiştir. 1U 1,75 inç, 44,45 mm'dir. Yüklenen aksesuarların çoğu 1U ila 4U yüksekliğe sahiptir ve ağ cihazlarınızın ihtiyaç duyacağı toplam U ünitelerini bilmeniz size gereken yüksekliği sağlar. Ancak U ünitelerinin size kabinin veya çerçeve boyutunun dışına değil, montaj yüksekliğinin içinde olduğunu hatırlamanız gerekir.

Dış yükseklik ya da toplam yükseklik olarak adlandırılır. Çatı konstrüksiyonuna yakından bağlıdır ve çatı ya da tekerleklerdeki soğutma fanları gibi çeşitli ekipman sayesinde aynı tip kabinler için farklı markalarda farklı yükseklikler olabilir.Diğer dış ölçülere gelince, derinlik ve genişlik için resmi standartlar yoktur. Bununla birlikte, işlevsellikler nedeniyle, hemen hemen tüm üreticiler tarafından belirli boyutlar vardır.

Genişlik Tipik 600mm ve 800mm, 600mm temel tip ve 800mm ise genişletilmiş çeşittir. 800mm'lik dolaplarda, büyük kablo demetlerinin bakımı daha kolaydır, kabine içindeki kablo yönetim sistemlerini kurmak için ek genişlik kullanılabilir. Bu tür kablo yöneticisi dikey kablo düzenleyicilerdir.

Derinlik Duvara monte edilen rack kabinler için 450 mm, 560 mm (çift bölüm) ve 600 mm. Diğer yandan dikili rack kabinler, 600mm, 800mm, 1000mm ve hatta 1200mm derinliğe sahip olabilir. Burada önemli olan şey, ne kadar derinlikte cihazınız var ve buna göre derinlikte rack kabin seçimidir. Uygun  kablo yönetimine ve hava akışına izin vermek için her bir cihazın arkasında ve önünde biraz boşluk bırakılmalıdır.

Kurulum derinliği. Bu bilgi her kabinet için farklıdır ve genellikle kabinin açıklamasında bunu okuyabilirsiniz. Örneğin - 42u 800x800  kabinet, 800mm 550mm kurulumuna sahiptir. Bu değer sette bulunan rafların kolay kurulumuna olanak veren temel raf rayları konumu hakkında fikir verir. Görebildiğiniz gibi, bu kabinin inşası, kabloları ve benzerlerini yönetmek için kabinin ön ve arkasına 100 mm mesafede olacak şekilde tasarlanmıştır.

Duvar Monte, Duvar Tipi Rack Kabinetler

Rack kabinleri dikili tip ve Duvara monte tip olarak ayırabiliyoruz.

Duvarlara monte edilebilir rack kabinler genellikle zayıf akım işleri, telekomünikasyon ve izleme çözümleri olmak üzere daha küçük cihazları barındırmak üzere tasarlanmıştır. Bunların en büyük yüksekliği 22 U'dur, ancak çoğu 4U'dan 12U'ya kadar değişir. Daha küçük kapasiteye (60KG) sahiptirler. Eğer UPS gibi ağır cihazlar kullanacaksanız, kullanacağınız kabini ihtiyacınıza göre belirlemelisiniz. Duvar tipi rack kabinlerin genişliği 600 mm'dir ve tek bölüm için derinlik genellikle 600 mm ve 450 mm'dir ve çift bölmeli dolap için450mm ve 550 mm'dir. Duvar tipi kabinler içerdeki cihazlara erişim sağlanabilmesi için yan tarafları açılabilir şekilde üretilmektedir.

Soho tipi duvara monte rack kabinler

Soho tipi rack kabinler  alan sıkıntısı olan yerlerde hem genişlik hem derinlik anlamında avantaj sağlar. Yek pare üretildikleri için yan kapakları açılmaz. Soho rack kabinlerin genişliği 520mm civarlarında ve derinlikerli de 400 mm civarında olmaktadır. Tam bir standartı olmayan soho kabinler üreticelere göre farklı genişlik ve derinlikte üretilebilmektedir.

duvar tipi rack kabinDuvara monte edilmiş rack kabinler tek veya çift bölüme sahip olabilir, eğer takılı cihazların arka tarafına erişmeniz gerekiyorsa, çift bölümlü duvara monte rack kabinlere ihtiyaç duyulur. Bu tür kabinetler de arka bölümle menteşelere monte edildiği için kabinin bütün ön tarafını hareket ettirmeye izin verir. Bununla birlikte, eklenen fiziksel derinlik, kurulum derinliğine uygun değildir - bu, 450 mm'lik kabindeki ile aynıdır.rack kabin agirligi

Dikili tip kabinler genellikle 2 ayak tekerlekli iki ayağı sabit olacak şekilde (kabini hareket ettirmek ve ihtiyacınız olan yere güvenli bir şekilde yerleştirmek için) donatılmıştır. Dikili tip kabinler 2000 kg ağırlığı taşıyacak şekilde üretilirler. Ekonomik seri ürünlerde 600 kg kadar bu ağırlık inebilir.

Rack kabinler için bilgilerimizi özetlemeye geçersek

 

  • U birimleri bize kaç modülün kabine sığabileceğini anlatıyor
  • Genişlik, kabinin kenarlarında ne kadar boş alan olduğunu bize gösterir.
  • Derinlik, cihazların kabine ne kadar sığabileceğiyle ilgili bilgi veriyor. ama bilmemiz gereken kurulum da ne kadar boşluk bırakarak net derinliği hesaplamamız.
  • Kapasite, ne kadar ekipmanın içine sığabileceğini söyler

Rack kabinetlerde hangi tip kapıyı seçmeliyiz.

Rack kabinin sahip olduğu kapı çeşidi önemlidir.

Duvara monte edilmiş dolaplarda, kabinin arkası bir duvara vidalandığında, ön kapıyı seçmek kolaydır. Cam kapıları veya tam metalleri seçebilirsiniz. Metal kapılar cihazları kapsamak ve ayrıca güvenlik nedenleriyle kabine sertlik kazandırmaktır.

rack kabin kapi

Dikili rack kabinler söz konusu olduğunda ön ve arka kapı için farklı alternatifler vardır. birincisi ön cam ve tam metal arka kapı, ve ikincisi her iki kapı da delikli (Perfore) kapıdır. Rack kabinler içersinde kullanılan cihazlara ve kurunum yaptığımız ortama göre kapı çeşidini belirleriz . Herhangi bir şekilde aktif cihazların soğutulmasının gerekmediği kabinetlerde , ön taraf cam kapı arka taraf tam metal kapı seçmek standart bir yoldur. Hava akışının ve verimli soğutmanın anahtar olduğu sunucu çözümlerinde delikli (perfore ) kapılar çok önemlidir. Kabinetin kullanılacağı ortamın darlığına göre arka kapılar kullanışın rahatlığı açısından çift kanat kapı olarak seçilebilir.

Son olarak kabinin rengi geliyor. Tamamen kullanıcının isteğine bağlı olsada genelde sunucu dolaplarının siyah gri renklerin kamuya açık alanlar da kullanılmaktadır.

Rack kabin kapı seçimlerimizde

  • Soğutma gerektirmeyen dikili tip network kabinlerinde ön kapı cam,  arka kapı tek ve çift kanat metal kapı olarak kullanılır.
  • Aktif cihaz, switch, storage ve serverların bulunduğu kabinlerde delikli tip perfore tip kapılar kullanılmaktadır.

Gerçek yaşamdan birkaç örnekle doğru kabinet seçimini örnekleyelim.

Örnek seneryo-1

Küçük Motel resepsiyon alanı için kabinete ihtiyacınız olduğunu varsayalım. Yerel ağ için (1U) switch , (1U)  DVR ( kamera izleme) ,(1U) kablo organizesi için patch panel ve (1U) modem için gerekli alana ihtiyacınız var. Ayrıca kabin içersindeki modem ve wifi nin çalışıp çalışmadığı ve ışıklarının dışardan gözükmesi gerekiyor.

Artık, tüm cihazlar 4U’dan fazla yükleme yüksekliğine sahip değil. Gelecekte genişleyeceğinizi düşünmek akıllıca olacaktır, bu nedenle ek 2-3U makul görünüyor. Tüm bunlar size 7U duvara monte edilmiş kabini cam kapılı, gri renk uygundur. Duvar tipi 7U yan kapakları açılabilen kabin işimizi görecektir.

Örnek seneryo-2

Burada küçük bir şirket olarak kurulum halindesiniz ve belirli sunucu odasını kabin ile donatmanız gerekiyor. UPS'leri toplam 4U yüksekliğinde, iki sunucu - 2U'yu, her biri 2m'lik, 4'ü 1 adet dört adet patch panel, 4U'lu telefon santralini, 2U'lu DVR'yi izleme ve her biri de 8 adet yatay kablo organizatörü 1U'yu yerleştirmeniz gerekecektir. Müşteri gelecekte yedeklilik adına 10U luk fazlalık istemektedir. Kablolar organizatörlere gizlenmelidir.

Özetlemek gerekirse, 28U ekipmanınız var, 10U boş alan sağlamanız gerekiyor, toplam 38U'ya denk geliyor. En yakın  42U rack kabineti seçmeliyiz. 700mm sunucular bize 1000mm derinliğin mutlaka olması gerektiğini söylüyor. Dikey kablo yöneticileri ancak  800mm genişliğe sahip kabinlerde kullanomakta ve aktif cihazlar büyük miktarda ısı üreteceğinden, perfore  kapı da şarttır. Kurumsal alanlarda ve sistem odalarında genellikle siyah renk istenmektedir.

SONUÇ

Yukarıdaki yazının size (veya müşterilerinizin) network ağı  için doğru kabini seçmenize yardımcı olacağını düşünüyorum. Emtekno Elektronik olarak istenilen kabin çeşidine göre kabinet ve aksesuarları temini,  istenilen kalite ve fiyat performansı içersinde ülkemizin lider rack kabin üreticileri ile sağlamaktadır. Rack kabin çözümleri ile ilgili daha fazla bilgi için lütfen  [email protected] irtibata geçebilirsiniz.

Emtekno Elektronik Rack Kabin Çözümü

Emtekno Elektronik , 20 yıl üzeri rack kabin ve aksesuarları tecrübesi ve uzman ekibi ile kurumsal 7/24 destek sağlamakta ve uygun fiyat ve geniş ürün stoğunu sizlere sunmaktadır.  İhtiyacınız durumunda [email protected] email adresinden ve

Merkez Kocaeli ofis         Tel : +90 262 373 64 44, +90 262 323 36 67 

İrtibat ofisi - ÇORLU        Tel : +90 850 473 72 39

İrtibat ofisi - İSTANBUL  Tel : +90 850 473 77 17

Telefon numaralarından ulaşabilirsiniz.

Fiber optik rack kabinet fiyat listesi için tıklayınız.

 

 
forumfoto: 
rack kabinet özellikleri
Özet: 

İhtiyacınıza göre rack kabin şeçmede sıkıntı mı yaşıyorsunuz? Dikili tip rack kabine mi yoksa duvara  monte rack kabine  mi ihtiyacınız var. Derinlikler  ve yükseklikler hakkında endişeli misiniz? Ya da sadece hangi kapı tipinin sizin için en uygun olduğunu bilmiyor musunuz? Endişelenmeyin, rack kabin basit bir ürün gibi görünesede merak ettiğiniz bazı noktalar mı var? Bu yazımızla rack kabin parametreleri hakkında size rehberlik edecek ve rack kabinleri neden bazen server tip rack kabin veya network tipi rack kabin veya duvar tipi rack kabin seçmeniz gerektiğiniz anlatacağız.