OTDR Çalışma Prensibi ve Özellikleri

Optik Zaman Alanı Reflectometresi (OTDR), fiber kabloların uzunluğunu değerlendirmek, iletim ve bağlantı zayıflamalarını ölçmek ve fiber bağlantıların arıza yerini tespit etmek için uygulanabilen fiber optik kabloların bütünlüğünü test etmek için kullanılan önemli bir araçtır. . Bu fonksiyonlara dayanarak, optik kablo bakımı ve uygulamaları için yaygın olarak kullanılır. Ayrıca, OTDR'ler, kabloların ek ve sonlandırma yerlerinin kalitesini test etmede en etkili çözümdür.

OTDR Nasıl Çalışır?

Fiber optik kablo tesisinin kaybını doğrudan ölçen bu kaynak ve güç sayaçları ile karşılaştırıldığında, OTDR dolaylı olarak çalışır. Fiber optik aktarım bağlantısının vericisini ve alıcısını kopyalayarak, kaynak ve ölçüm cihazı, gerçek sistem kaybıyla ölçümün korelasyonunu iyi yapar. Bununla birlikte, OTDR, konektörlerden veya yarılmış fiber uçlarından yansıyan ışıkla birlikte ölçüm yapmak ve dolaylı olarak kaybı ölçmek için benzersiz bir optik fenomeni "geri saçılan ışık" kullanır.

OTDR testi sırasında cihaz, fiber kablosunun bir ucundan bir fibere daha yüksek güçte bir lazer veya fiber optik ışık kaynağı süzmesi gönderir ve OTDR portu geri dönen bilgiyi alır. Optik darbe fiber üzerinden iletildikçe, dağınık yansımanın bir kısmı OTDR'ye geri dönecektir. Geri dönen sadece yararlı bilgiler, farklı pozisyonlarda fiberlerin zaman veya eğri bölümleri olarak hareket eden OTDR detektörü tarafından ölçülebilir. OTDR cihazımız geri dönüş otdr testsinyallerinin zamanını ve fiberlerdeki iletim hızını kaydederek, bu sayede mesafe hesaplanabilir. Aşağıdaki resimde OTDR'nin fiber optik testi için nasıl çalıştığını gösterilmektedir.

OTDR'nin Çalışma Karakteristikleri

OTDR, fiberlerin özelliklerini ölçmek için Rayleigh saçılması ve Fresnel yansımaları kullanır. Rayleigh saçılması, fiberde ileten optik sinyaller olarak oluşturulan düzensiz saçılma anlamına gelir. OTDR, sadece OTDR bağlantı noktasındaki dağınık ışığı ölçer. Geri yansıtıcı sinyal, fiber optiğin zayıflama derecesini (kayıp / mesafe) gösterir ve geri saçılmanın gücünün azaldığını gösteren aşağı doğru bir eğri olarak izlenir. Bunun nedeni, hem iletim sinyali hem de geri besleme kaybının azalmasıdır.

Rayleigh saçılma gücü, iletilen sinyalin dalga boyuyla ilgilidir: dalga boyunun kısaldığı güç, güç arttıkça, 1310nm sinyalin yörüngesi tarafından üretilen geri saçılma kaybı 1550nm sinyalinden daha yüksek olacaktır.

Daha yüksek dalga boyu bölgesinde ( > 1500 nm'den), Rayleigh saçılması azalmaya devam edecektir ve kızılötesi zayıflama (veya absorption) olarak adlandırılan başka bir fenomen, genel zayıflama değerlerinin artmasına neden olacak şekilde artıyor gibi görünecektir. Bu nedenle, 1550nm dalga boyun da en düşük zayıflama olması nedeniyle uzun mesafeli bir iletişim dalga boyu olduğunu gösterir. Benzer şekilde, 1550 nm dalga boyunun OTDR'si de düşük bir zayıflamaya sahiptir, bu nedenle uzun mesafe testi için de kullanılabilir.

Fresnel yansıması, tüm fiberlerin tek tek noktasından kaynaklanan ayrı yansıma kategorisine girer. Bu noktalar, cam ve hava boşluğu gibi ters katsayılı elemanlardaki değişikliklerin sonucudur. Bu noktalarda, güçlü bir arka ışık tekrar yansıyacaktır. Bu nedenle, OTDR bağlantı noktasını, fiber optik terminalini ve kesme noktalarını bulmak için Fresnel yansımasının bilgilerini kullanır.

OTDR Ölü Bölge Çözüm (Dead Lİne Solution)

Dead line, ölü bölgeler olarak bilinen Fresnel yansımalarından kaynaklanan önemli bir OTDR spesifikasyonuna bakalım. Temel olarak, iki tür ölü bölge vardır: olay ve zayıflama. Her ikisi de bu yansımaların gücüne göre değişen mesafelerde ifade edilir. Ölü bir bölge, dedektörün, geri kazanılana ve tekrar ışığı okuyabilecek duruma gelene kadar, yüksek miktarda yansıyan ışık tarafından körleştirildiği sürenin uzunluğunu ifade eder. OTDR çalışırken, zaman mesafeye dönüştürülür, bu nedenle, daha fazla yansıma, dedektörün iyileşmesi için daha fazla süreye yol açar, böylece daha uzun bir ölü bölge oluşur. Ölü bölge, OTDR'nin çalışmasını büyük ölçüde sınırlandırır ve böylece hataları tespit edemez ve çözemez. Aşağıdaki resim OTDR'nin ölü bölgesini göstermektedir.

otdr test grafik

Test için OTDR kullanıldığında ölü bölge bir problem gibi görünmektedir, ancak görsel hata bulucuyu (VFL) uyarlamak bu sorunu çözmek için etkili bir çözüm olarak hizmet edebilir. OTDR'lerin ölü bölge nedeniyle izlenemediği aralığı başarılı bir şekilde kapladığı için, kablo sorun giderme işlemlerinde OTDR'ye tamamlayıcı olarak çalışır. Görsel arıza bulucu, fiber bağlantı üzerindeki hataları kolayca bulmaya katkıda bulunan görünür bir lazer ve FC, SC ve ST vb. Gibi evrensel bir adaptörle tasarlanmıştır. Örneğin, kırılma noktasını bulmak, fiber optik kabloların bükülmesini veya kırılmasını ve de ODTR ölü bölgesinin arızasını saptamak için. Görsel hata bulucunun daha yüksek gücü, tekli kablolardaki kopuklukları veya konektörler etrafındaki yüksek kayıpları bulabilir. Işık bir aradan çıkarsa, fiberin kılıfından görülebilir. Bir kablo ucunun yakınında kablo arızalarını bulmakta özellikle yardımcı olan, OTDR'nin ölü bölgesi arızaları çözme yeteneğini kısıtlamaktadır. Bu arada, VFL, bir OTDR'nin bunu yapamadığı durumlarda kırık fiberler veya kötü ek yerleri bulmak için de uygulanabilir.

Sonuç

Sonuç olarak, bir OTDR test cihazı özünde bir optik radardır. Parlak bir ışık flaşı göndererek yankı veya yansımaların yoğunluğunu ölçer. Bu nedenle, OTDR'lar esas olarak erişim ağlarının (telefon santralleri arasındaki iletişim bağlantıları) ve kullanıcı ağlarının (kullanıcı siteleri ve telefon kutupları arasındaki iletişim bağlantıları) fiber optik kurulum ve bakım hizmetlerinde kullanılmaktadır. Hesaplama, bir izi görüntülemek ve bir dizi matematiksel kesinti yapmak için kullanılır. Emtekno Elektronik fiber kablo türünüze göre gerekli SM ve MM kalibasyonlu OTDR lari ile fiber optik kablo ölçümlerinizi raporlayıp sizlere sunmaktayız. OTDR ölçümlerimiz fiber kablonun iki ucundan tampon fiber kullanarak ( adaptör ve sonlandırma kayıplarını tam görebilmek için) yapılmaktadır.

Emtekno Elektronik Fiber Optik Çözümü

Emtekno Elektronik, fiber patch kablo, iç / dış mekan optik kablo ve FTTH fiber optik kablo, Fiber Pigtail, adaptör vb. Dahil olmak üzere her türden fiber optik ürün grubu tedarikçisidir. Ürettirdiği Fiber optik kablonun performans ve güvenilirliği  için sıkı bir ortamda test edilmesini sağlamaktadır. Emtekno Elektronik müşterilerine ihtiyacı olması durumunda tecrübeli fiber optik teknisyenlerinden oluşan ekibide sunmaktadır, böylece fiber optik kablonuzu özel ihtiyaçlarınıza göre uygulayabiilrsiniz. Ayrıca, ürün siparişlerinizdeki bekleme süreniz, geniş stok ağımız ve güçlü envanter sistemimiz sayesinde büyük ölçüde kısaltacak ve ürünlerimizi  aynı gün kargoya verilmesi sağlanacaktır.

Emtekno Elektronik , 20 yıl üzeri fiber optik teknolojileri tecrübesi ve uzman ekibi ile kurumsal 7/24 destek sağlamakta ve uygun fiyat ve geniş fiber optik kablo stoğunu sizlere sunmaktadır.  İhtiyacınız durumunda [email protected] email adresinden ve

Merkez Kocaeli ofis         Tel : +90 262 373 64 44, +90 262 323 36 67 

İrtibat ofisi - ÇORLU        Tel : +90 850 473 72 39

İrtibat ofisi - İSTANBUL  Tel : +90 850 473 77 17

Telefon numaralarından ulaşabilirsiniz.

Fiber optik kablo fiyat listesi için tıklayınız

 

forumfoto: 
otdr
Özet: 

Optik Zaman Alanı Reflectometresi (OTDR), fiber kabloların uzunluğunu değerlendirmek, iletim ve bağlantı zayıflamalarını ölçmek ve fiber bağlantıların arıza yerini tespit etmek için uygulanabilen fiber optik kabloların bütünlüğünü test etmek için kullanılan önemli bir araçtır. . Bu fonksiyonlara dayanarak, optik kablo bakımı ve uygulamaları için yaygın olarak kullanılır. Ayrıca, OTDR'ler, kabloların ek ve sonlandırma yerlerinin kalitesini test etmede en etkili çözümdür.