IPTV

IPTV  Nedir?

Şifreli, şifresiz TV kanallarının ve Depolanan Video içeriklerinin, IP(INTERNET PROTOCOL) paketlerine dönüştürülerek genişband internet erişim teknolojileri üzerinden son kullanıcıya yayınlanmasıdır.

IPTV ilk olarak 1995’te çıktı. IPTV (İnternet Protokolü Televizyon), programların, filmlerin canlı yada istendiği zaman, geniş bantlı bir bağlantı üzerinden (DSL), IP protokolü kulanılarak evdeki salonumuza kadar gelerek izlenebilmesi amaçlanmış.

IP TV yi ilk olarak kullanan ülke Almanya. DEUTSCHE Telekom 2005 aralık ayında “IPTV” isimli bir proje yapması için Cisco Deutschland'a tam yetki veriyor. 2006 kasım ayında sistem tam olarak faaliyete geçiyor.2007 şubat ayında satışa sunuluyor. çok yeni olmasına rağmen bu IP TV almanya da bile ufak tefek sorunlarla çalışıyor.Ayrıca Avrupa ve ABD de kullanılmaktadır.

IPTV Çalışma Biçimi iptv

•Çalışma mantığı:
–Üretilen içeriklerin gerek canlı yayın görüntüleriyle(futbolcu ile röportaj)  gerekse de arşivlerindeki harddiskleri isteğe bağlı olarak belirli kullanıcılara DSL networklar üzerinden sunarak ADSL modeme ulaştırmak  ve modem üzerinden de set top box denilen alıcılara ulaştırılarak kullanıcıların hizmetine sunum şeklinde gerçekleşir.
–DSL networkünün IPTV kuruluşlarından aktarılacak yayınların taşınacak kapasitede olmasını bekliyoruz.

IPTV’nin getirdiği kolaylıklar

•Kullanıcıların istedikleri programları seyretmesi
•Kullanıcıların profillerine göre programların ve reklamların yayınlanması(Köşebaşındaki yeni açılan manav ilk olarak kendisini sadece o mahalleye tanıtma fırsatı bulacak ve ardından kişiye özel pazarlama stratejileri uygulayacak)
•Eski tip tek yönlü televizyonlardan çift taraflı kullanıcı etkileşimli çok yönlü televizyonlara geçiş.
•İnteraktif uygulamalara olanak vermesi. IPTV sayesinde insanlar isteğe bağlı bir yayın özgürlüğüne kavuşmuş olacaklar. Artık izleyicilerin, ne zaman neyi izleyeceklerini televizyon kanalı yöneticileri değil, kişinin kendisi karar verecek.
•Televizyon üzerinden anlık satışlar gerçekleşecek.(Seyrettiğimiz bir reklamdaki kolayı en yakın marketten sipariş ediyor olacağız.)

IPTV uygulamaları şimdiye kadar Türkiye de niye yapılamadı.

•Mevcut  ADSL altyapısı yeterli değil. Ancak bu hizmetin başlaması için halen yaklaşık saniyede 4 MB olan geniş bant hizmetinin 8 Mbps’ye çıkarılması gerekiyor ve bu kapsamda uygulanacak olan ADSL2+ sistemi için planlanan erişim transformasyon projesinin tamamlanması gerekiyor. Bu proje ile önce her semtteki sokaklara gelen hatlar fiber optik hale getirilecek ve daha sonra sokaklardaki kutulardan evlere fiber kablolar döşenecek. MPEG2’nin yerine almaya başlayan MPEG-4 sıkıştırma formatı ile SDTV için 2 Mbp/s, HDTV için ise 12 Mbp/s civarında bir bant genişliğine ihtiyaç vardır. 2009 yılına kadar SD TV için ihtiyaç duyulacak band genişliğinin 1 Mbps’in altına düşeceği HD TV için ise 7 Mbps civarında olacağı öngörülmektedir
•İnternet üzerinden çalıştırdığımız iletişim anlayışı noktadan noktaya gerçekleşiyor.Dolayısıyla iki nokta arasında bir data transferi sözkonusuysa bunu bir başka noktayada ulaştırmak istiyorsanız iki paket hazırlamanız gerekiyor.Milyon kişiye ulaştırmak istiyorsanız milyon paket hazırlamanız gerekiyor.Fakat broadcasting yapısında antenden çıkan sinyal birçok insana bir anda ulaşabilir
•Internet söz konusu olduğunda milyon kişiye göndermek istediğiniz paketi milyon tane kopyalamak durumunda kalıyorsunuz.Bunu kolaylaştırmanın yolu alt yapıda routerlarla  gelen bir paketi milyon pakete parçalayıp teker teker gönderiyorlar.bu durumda yayıncını üzerindeki yük yani milyon kişiye göndereceği paket zorunluluğu ortadan kalkıyor.Bir parça routerlara paylaştırılmış oluyor.Bu nedenle Türkiye de herhangi bir IPTV uygulamaları şimdiye kadar gerçekleştirilemedi.

ADSL2 + nedir? ADSL2+, standart ADSL hız limitini üç katına ulaştıran bir teknolojidir. ADSL'de yakın mesafeler için ulaşılabilen en yüksek download hızı 8mbit/s, en yüksek upload hızı 1mbit/b olurken, ADSL2'de 12mbit/s download, 2mbit/s upload, ADSL2+ da ise 24mbit/s download, 4mbit/s upload hızına ulaşıyor.

Televizyon, bugün nasıl yarın nasıl olacak

iptv

EPG:Elektronik yayın rehberi (EPG) ile DIGITURK’teki kanalların bir haftalık yayın akışlarını görebilir, istediğiniz programlar hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz

VOD:Video on Demand, istediğiniz filmi, istediğiniz bir zamanda çağırıp izleyebilme olanağı sağlıyor

DVR: Dijital Video Kaydetme, dijital ortama kayıt yapabilen video kayıt cihazlarının genel ismi.

HD: High Definition,Yüksek Tanımlamalı Videolar

PIPs: Picture in Pictures Aynı ekran içerisinden televizyonun birkaç kanalının veya video görüntüsünün izlenmesine imkan verir.Görüntü dondurulabilir,kaydırılabilir.

IPTV için neden Wireless,Wimax teknolojileri veya uydu anten niçin kullanılmıyor

•Uydu antenleri sinyal alabiliyor,sinyal gönderemiyor.Ama sinyal gönderebilenleri var onlarda çok pahalı(Maliyet faktörü)
•Uydu antenleri lokasyon bağlı(Bir arkadaşa gittiğimde uyduyu götürememe gibi)
•Ama en önemli neden yavaşlık.Sinyali uyduya göndermek 3 sn ,sinyali almak 3 sn(Uydu üzerinden telefon görüşmesi yapılamaz bu durumda)

Wireless ve Wimax’in tercih edilmeme nedeni ise tamamen maliyetin DSL’e oranla daha fazla olması.

Gelecek...

•Kullanıcı olarak
–Zamanı
–Yeri
–Cihazları kontrol ediyor olacağız.
•Çoklu servis seçimi
•Çoklu aygıtlara erişim
•Digital bağlantılı yaşam tarzı
•Sanal toplum
•Çapraz bağlı cihazların iç içe kullanılması

IPTV Büyüme Beklentileri

iptv

Halen 10 milyon dolayında olan IPTV abonesinin 2009 yılına kadar olan 1 yıl içinde iki kat artarak 25.9 milyon abone sayısına ulaşacağı, ve 10 milyar dolardan fazla bir ciroya ulaşacağı hesaplanmaktadır.

IPTV Görünümü− “Better TV”

iptv

iptv

Yeni Uygulamalar ve Servisler

iptv

Hiçte uzak değil...

iptv

•Maç sonuçlarını gerçek zamanlı olarak alabiliyoruz
iptv
•Aynı anda birden fazla canlı yayını izleyebilme imkanı

IPTV ile İnternet TV arasındaki farklar

iptv

IPTV, güvenli ve sıkı bir şekilde yönetilen kapalı bir ağ üzerinden gelişmiş TV servisi sunmak anlamına gelmektedir.

ABC, popüler dizilerini reklam izleme sartıyla ücretsiz olarak web sitelerinden yayınlıyor.

Pay TV: Seyretmek için para ödediğiniz tv kanalı

Bütünleşik IPTV, DSL Ağı

iptv

iptv

Power kablosu üzerinden,kablo tv üzerinden,telefon kablosu üzerinden,wireless hatları üzerinden bizim IP yayınlarını almamız mümkün.İçlerinden en optimumu DSL(maliyet,yapı açısından) hatları.

iptv

Mesafeye göre bant genişlikleri değişiyor ve bu nedenle de hatların çok kaliteli olması gerekiyor.

DSL teknolojisini IPTV’nin altyapısı olarak nasıl kullanabiliriz

iptv

ADSL ve ADSL2+ teknoloji sayesinde ip tv ve adsl networkleri birleşip bizlerin hem televizyon yayınlarını seyretmemiz,yüksek kaliteli televizyon yayınlarını izlememiz hem telefon konuşmalarımızı yapmamız hemde internete bağlanmamız ADSL2+ üzerinden mümkün olmaktadır.

 

 

 

forumfoto: 
Özet: 
Şifreli, şifresiz TV kanallarının ve Depolanan Video içeriklerinin, IP(INTERNET PROTOCOL) paketlerine dönüştürülerek genişband internet erişim teknolojileri üzerinden son kullanıcıya yayınlanmasıdır.

IPTV ilk olarak 1995’te çıktı. IPTV (İnternet Protokolü Televizyon), programların, filmlerin canlı yada istendiği zaman, geniş bantlı bir bağlantı üzerinden (DSL), IP protokolü kulanılarak evdeki salonumuza kadar gelerek izlenebilmesi amaçlanmış.